Sodan murtamat
1h 22min
10,00 €
Ahdistusta aiheuttava sisältö
 
Sodan murtamat
 

Timo Korhosen dokumenttielokuva Sodan murtamat puhuu vaietusta kansallisesta traumasta. Jatkosodassa 15 800 sotilasta joutui psykiatriseen hoitoon. Sodan jälkeen sairaalat suljettiin, ja traumatisoituneet miehet jätettiin yksin. Elokuvassa ääni on sotilaiden lapsilla. He muistelevat sodista palanneita isiään ja sotaa, joka jatkui kotonakin. Monet isät eivät pystyneet palaamaan sodan jälkeiseen todellisuuteen ja luopumaan vihasta.

Sodan murtamat -elokuva vie suoraan kaaokseen, tykistökeskityksiin ja sodan kauheuksiin, jossa nuoret miehet järkkyivät. Pahinta ei ollut väkivallan kohteena oleminen, vaan osallistuminen väkivallan toteuttamiseen. Elokuva keskittyy nuorten rivisotilaiden ja heidän lastensa kokemuksiin.

Nuorin kertojista tiivistää isän lähteneen puolustamaan rauhaa, mutta toikin sodan mukanansa kotiin. Toinen kuvaa, kuinka hänen oli pakko selvittää isänsä väkivaltaisuuden syyt – muuten seurauksena olisi ollut oma tuhoutuminen. Elokuva kuvaa kuinka sota elää meissä edelleen.

Ensimmäistä kertaa dokumenttielokuvassa käytetyt sotapsykiatristen sairaaloiden potilaskertomukset kertovat pelkistetysti, miten kohtuuttomissa oloissa traumat syntyivät ja miten kömpelösti psykiatria sen kohtasi. Sodan päätyttyä laitokset suljettiin ja traumatisoituneet miehet jätettiin perheidensä kontolle. Sodan murtamat -elokuvan ääni on rohkeiden lapsien. Se antaa katsojalle luvan tunnistaa ja tunnustaa, että oma isä tai isoisä ei ollutkaan ainoa joka meni rikki. Se sallii anteeksiannon.

Timo Korhonen
Timo Korhonen
Elokuvan päähenkilöt:
Hannu Huhtala, Vihti, s.1953, kuntohoitaja.
Erja Johansson, Kerava, s. 1946, rehtori sosiaalialan oppilaitoksessa.
Sisko Laukkanen, Lahti, s. 1954, lastentarhanopettaja.
Kauko Mäkinen, Imatra, s. 1955, FT, psykologian opettaja.
Arto Pulkkinen, Lappeenranta, s. 1942, kaupungin puutarhuri.
Veijo Tervonen, Myllykoski, s. 1960, toimittaja.
Satu Vaarula, Forssa, s. 1967, fysioterapeutti.
Leena Venna-Lähdeoja, Espoo, s. 1941, psykoanalyytikko.
 
 

Ei esityksiä valittuna päivänä

 
|
&nsbp;

Tulossa

Maksuvälineet

 
 
Sijainti: Kinotar / Arkisto /

Movie trailers provided by Filmtrailer.com